Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Légnyomás

609
Megjelöljük a Torricelli-csövön a higany felszínét, majd kissé megdöntjük a csövet.
a) Merrefelé mozdult el a higany felszíne a jelöléshez viszonyítva?
b) Hasonlítsd össze a csőben és az edényben levő higany szintje közötti különbséget abban az esetben, ha a cső megdöntött állapotban, illetve eredeti helyzetében van!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
7.osztály, Alap fizika :D, Torricelli, Légnyomás
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A kísérlet lényege, hogy a levegő mindig 76 cm higanyoszlopot tart meg. Azaz csőben lévő Hg oszlop teteje és a tálkában lévő higany között 76 cm különbség lesz, történjen bármi is. Ez a távolság azonban csalóka. Ugyanis egy csak függőleges irányban igaz, ha eldöntjük, akkor is 76 cm magasan lesz, de csak függőlegesen, a higanyoszlop hossza (mely nem a magasságot jelölöi, hiszen az állandó, 76 cm, hanem a ferde higanyszál "ferde hosszát") kissé megnő, a csőbe higany áramlik, hiszen hogy megtarthassa a 76 centis magasságot, hosszabbnak kell lennie. Így tehát a higany szintje megnő (minél jobban megdöntjük, annál jobban).

b., Erről már érintőlegesen esett szó, a két szint közötti távolság tulajdonképpen a magasságkülönbség, ez az, amit vízszintes irányban mérünk. Na ez nem változhat, 76 cm lesz bármerre is döntjük a csövet.
1