Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 11. osztály trigonometria SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
588
1. Hét darab gyümölcsjoghurtot helyezünk véletlenszerű sorrendben egymás mellett a hűtő polcán: 3
db epreset és 1-1 db őszibarackosat, almásat, citromosat, málnásat. Mekkora a valószínűsége,
hogy az elhelyezés sorrendjében az epres joghurtok egymás mellé kerülnek?


2. Dobjunk fel egy szabályos dobókockát egymás után ötször, és a dobott pontszámokat sorban írjuk
le egymás mellé balról jobbra. Mekkora a valószínűsége, hogy öttel osztható ötjegyű számot
kapunk?


3. Egy szabályos dobókockát kétszer egymás után feldobva, mennyi a valószínűsége, hogy 3-mal
osztható kétjegyű számot kapunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1.feladat:
összes eset= 7 ! / 3 /
mert ez egy ismétléses permutáció 7 elemből van 3 egyforma és ezeket sorba tesszük
kedvező esetek:
a három eprest összeragasztjuk és így rakjuk őket sorba := 5 !
val sz = 120/840 = 1/7

2. feladat:
összes eset : 6 szor 6 szor ...= 6 az ötödiken = 7776

kedvező eset= öttel akkor osztható, ha utolsó jegye 5, vagy nulla. most csak 5 lehet. ezt a számot lefixáljuk és csak a többi 4 változhat
6 a negyediken = 1296
1/6



összes eset = 6x6 = 36
kedvezőek, ha a szám osztható hárommal:
1-2
1-5
2-1
2-4
3-3
3-6
4-2
4-5
5-1
5-4
6-2
6-6

12 db
12/36 = 1/ 3
0

Ez valószínűség számítás ..... de semmi baj.
-1