Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

11. osztályos matek SÜRGŐS

Főoldal » Középiskola » Matematika
702
3721 es feladatról van szó, előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3721: Egy téglalap köré írható kör egyenlete: x2+y2-11x-2y+10=0, a téglalap két csúcsa pedig illeszkedik az y=-4x+6 egyenletű egyenesre. Számítsd ki a téglalap csúcsainak koordinátáit.

x2+y2-11x-2y+10=0
y=-4x+6

x2+(-4x+6)2-11x-2(-4x+6)+10=0
x2+16* x2-48x+36-11x+8x-12+10=0
17* x2 - 51x +34=0
x2 - 3x +2 =0
x1=1 és x2=2 ebből A(1;2)
y1=2 és y2=-2 ebből B(2;-2)

x2+y2-11x-2y+10=0 kör más alakban felírva:
(x-5,5)2+(y-1)2=21,25
ebből a kör középpontja K(5,5;1). Ez a pont felezi a téglalap két átlóját.
A felezőpont koordinátáit alkalmazva: C(10;0) és D(9;4)

0