Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Előre kösz

Főoldal » Középiskola » Fizika
840

Egy 10 cm hosszú,2 cm sugarú kör keresztmetszetű,1200 menetes tekercsben 1,5 A erősségű áram folyik. Mekkora maximális forgatónyomaték hat arra a 4 cm2 keresztmetszetű, négyzet alakú keretre, melyet a tekercs belsejébe helyeztünk ha benne 800 mA erősségű áram folyik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
L=10 cm=0,1 m
r=2 cm=0,02 m
N=1200
I₁=1,5 A
A=4 cm²=4·10-4
I₂=800 mA=0,8 A

A tekercs belsejében homogén mágneses indukció jön létre, melynek nagysága:
B=μ₀·I₁·N/L=0,023 Vs/m²

Ha ebbe a mágneses térbe helyezzük az A keresztmetszetű keretet, melyben I₂ áram, folyik, akkor a rá ható maximális forgatónyomaték nagysága:
M=B·I₂·A=7,36·10-6 Nm
0