Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - kombinatorika?

Főoldal » Középiskola » Matematika
989

Matekházi - kombinatorika?

Tominak 60 labdája van, ezek közül 45 kék, 15 fehér. 10-et kiválaszt közülük. Mennyi az esélye, hogy több mint 4 lesz kék?

Megcsináltam, de 98,8 % lett, ami elég irreális. Mit ronthattam el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, kombinatorika, Valószínűség, esély
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha leírod, hogyan számoltál, meg tudjuk mondani, egyébként nem.

Összes eset: (60 alatt a 10)
Kedvező eset: ennél érdemes úgy számolni, hogy kiszámoljuk, hány esetben lesz 0,1,2,3 darab kék, és kivonjuk az egészből:
0 kék: (15 alatt a 10)
1 kék: (45 alatt az 1)*(15 alatt a 9)
2 kék: (45 alatt a 2)*(15 alatt a 8)
3 kék: (45 alatt a 3)*(15 alatt a 7)

Tehát a kedvező esetek száma: (60 alatt a 10)-(15 alatt a 10)-(45 alatt az 1)*(15 alatt a 9)-(45 alatt a 2)*(15 alatt a 8)-(45 alatt a 3)*(15 alatt a 7)

Ezek hányadosa lesz a valószínűség.
0

Rantnad válaszát kiegészítve:
Több mint 4, azt jelenti: 5,6,7,8,9,10
Aminek "ellentettje" a 0,1,2,3,4
Azaz az is bele kell számolni, mikor 4 lesz, aminek a valószínűsége:
(45 alatt a 4)*(15 alatt a 6)

Ez alapján:
0db: (45 alatt a 0)*(15 alatt a 10) = P(0)
1db: (45 alatt a 1)*(15 alatt a 9) = P(1)
2db: (45 alatt a 2)*(15 alatt a 8) = P(2)
3db: (45 alatt a 3)*(15 alatt a 7) = P(3)
4db: (45 alatt a 5)*(15 alatt a 6) = P(4)

1-P(0)+P(1)+P(2)+P(3)+P(4)/(60 alatt a 10)

Módosítva: 9 éve
0