Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1000
Mekkora a 15 cm sugarú körbe írt szabályos 12 szög kerülete, területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A köréírható körének középpontját kössük össze a csúcsokkal. Így kapunk 12 db egyenlő szárú háromszöget.
Ezeknek száraik 15 cm hosszúak és a bezárt szögük (360/12) = 30 fok

Egy db háromszög területe 7 a szor bszer sin (alfa) / 2
Ter = 15x15xsin (30) / 2 =56,25

Egész területe = 12x56,25 =675


Az oldalak számolásához húzzuk meg az alaphoz tartozó magasságot. Ez a háromszöget derékszögű háromszögekre bontja.
átfogó = 15
egyik szöge 15 fok
ezzel szemben legyen x oldal.

x/ 15 = sin 15 fok
x= 3,88

ez egy oldalnak csak a fele
oldal = 7,76
ker = 12x7,76 = 93,17
0