Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
870
1.Tamás és Péter egyszerre olvassák a „Hogyan rakjunk tüzet” című könyvet. Hétfőn kezdték el olvasni,
szerdán pedig az iskolában megbeszélték, ki hol tart. Kiderült, hogy Péter 30 oldallal többet olvasott.
– Nekem még éppen kétszer annyi oldal van hátra, mint amennyit te már elolvastál – mondta Péter.
– Nekem pedig még 200 oldal van hátra – mondta Tamás.
Hány oldalas a könyv?
2. Egy kutya kerget egy nyulat, amely 90 nyúlugrás előnyben van. Amíg a nyúl 10-et ugrik, a kutya 7 ugrást
tesz, de a kutya 2 ugrásának a hossza 5 nyúlugrás hosszával ér fel.
Hány ugrás után éri utol a kutya a nyulat?
3. Egy farmernadrág árát 20 %-kal felemelték, majd amikor nem volt elég nagy a forgalom, a megemelt árat
25 %-kal csökkentették. Most 3600 Ft-ért lehet a farmert megvenni. Mennyi volt az eredeti ára?
4. Egy bolygón élt néhány alien. Az alienek száma egy év alatt kettő híján a háromszorosára nőtt, egy újabb
év elteltével pedig (az előző évihez képest) megötszöröződött. A harmadik évben annyival csökkent a
számuk, amennyi alien eredetileg a bolygón élt. Ekkor 12-szer annyi alien volt a bolygón, mint eredetileg, és
még 6. Hány alien élt eredetileg a bolygón?
5. Egy hetilap 160 Ft-ba kerül. Éves előfizetési díja 6500 Ft. Mennyit fizetnénk a hetilapért egy év alatt, ha
minden héten megvásárolnánk? Mennyivel fizetnénk így többet az éves előfizetési díjnál?

Mind az 5 feladat megoldását a levezetéssel együtt küldd el nekem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.:
x-szel jelöljük a könyv oldalainak számát.
Tamás: x – 200
Péter: x – (x – 200) * 2
Ekkor a feladat egyenlete a következő:
x-(x-200) * 2 = x-200+30
-x+400 = x-170
-x+570 = x
570 = 2x
285 = x
Az egyenlet megoldása x = 285.
Tehát a könyv 285 oldalas.

Ellenőrzés:
Tamás: 200 oldal van hátra; azaz 85 van elolvasva
Péter: 2-szer annyi van hátra, mint amennyit te elolvastál; 170 van hátra.
Tamás 85-öt olvasott, 85*2=170
170=170

2.:
x a kutyaugrások számát! Mivel a kutya-, illetve nyúlugrások hossza és száma a két állat esetén arányos, ezért a feladat egyenlete a következő:
10 ; 7 x + 90 = 5; 2 x

x = 84 (ugrás).
Tehát: 84 ugrás kell ahhoz, hogy a kutya utolérje a nyulat.

3.:
1,2 * 0,75 x = 3600
Ha x Ft a farmer eredeti ára, akkor
x = 4000 Ft

4.:
Az eredetileg a bolygón élő alienek száma legyen x.
Egy év elteltével: 3 x – 2 alien élt a bolygón.
Újabb egy év múlva: ennek 5-szöröse, azaz 5 * (3 x – 2) alien élt a bolygón.
A harmadik év után: 5* (3 x – 2) – x alien élt a bolygón.
Ez egyenlő 12 x + 6.
Ezek alapján a következő egyenletet lehet felírni: 5 * (3 x – 2) – x = 12 x + 6
Az egyenlet megoldása x = 8

5.:
Először kiszámoljuk, hogy mennyi lenne ez a hetilap, ha minden héten megvennénk. Azt tudjuk, hogy a hetilap 160 Ft-ba kerül. Azt is tudnunk kell, hogy egy évben 52 hét van.
Hogy megtudjuk mennyi pénzt adnánk ki egy évben erre a hetilapra, meg kell szoroznunk a 160 forintot 52 héttel. 160x52=8320 forint/év.
Mennyit fizetnénk a hetilapért egy év alatt, ha minden héten megvásárolnánk?
A válasz: 8320 forintot fizetnénk.
Tudjuk a szöveges feladatból, hogy az éves hetilap 6500 forint.
Mennyivel fizetnénk így többet az éves előfizetési díjnál?
8320-6500=1820 forint.
A válasz: 1820 forinttal fizetnénk többet.
0