Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolást levezetné valaki?

Főoldal » Középiskola » Kémia
858
Határozzuk meg annak a kénsavoldatnak a koncentrációját, melynek 10,00 cm3-ét 12,50 cm3 0,100 mol/dm3-es NaOH-oldat semlegesíti!

Előre is köszönöm!:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Írjuk fel először a reakcióegyenletet:

2NaOH+H2SO4=Na2SO4+2H2O

Ezek után pedig számoljuk ki a nátrium-hidroxid anyagmennyiségét. A nátrium-hidroxid oldat térfogata 12,5 cm3 volt, ez 0,0125 dm3, melynek koncentrációja 0,1 mol/dm3. Így a benne található nátrium-hidroxid anyagmennyisége 0,0125×0,1=0,00125 mol.
A kénsavé fele ennyi, a reakcióegyenlet értelmében, azaz 0,000625 mol, de ez is 10 cm3-ben, azaz 0,01 dm3-ben található, azaz a koncentrációja 0,000625/0,01=0,0625 mol/dm3.
0