Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
617
Oldja meg az alábbi egyenletet a valós számok halmazán!
16ⁿ+4ⁿ+3·4ⁿ-¹=23
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az utolsó tagnál használhatjuk a hatványozás azonosságát:

16ⁿ+4ⁿ+3*4ⁿ/4=23, az első tagra egy másikat használva:
(4ⁿ)+4ⁿ+(3/4)*4ⁿ=23, legyen 4ⁿ=t:
t²+t+(3/4)t=23, szorzunk 4-gyel:
4t²+4t+3t=92, összevonunk:
4t²+7t=92, végül 0-ra redukálunk:
4t²+7t-92=0, ezt meg tudjuk oldani megoldóképlettel: t=4 és t=-5,75. Mivel t=4ⁿ, ezért

4=4ⁿ, ennek n=1 a megoldása
-5,75=4ⁿ, ennek pedig nincs megoldása, mert egy pozitív szám minden hatványa pozitív.
0