Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
1650
Az ABC háromszög két oldala: AB=24 cm, AC=15 cm. A háromszög területe 90 cm³.
a)Mekkora a háromszög harmadik oldal?
b)Az A-ból induló magasság a háromszöget két háromszögre bontja. Ezek közül a kisebbik területe hány százaléka a nagyobbik területének?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Ismeretes olyan területképlet, hogy T=a*b*sin(a és b hajlásszöge)/2, tehát 90=24*15*sin(α)/2, erre sin(α)=0,5, ennek viszont két megoldása van: α=30° és α=150°. Mivel mást nem adtak meg, ezért mindkettőt végig kell számolnunk.

Ha α=30°, akkor felírhatjuk a koszinusztételt:

a²=24²+15²-2*24*15*cos(30°), erre

a= 801-360*√3  cm, ez igény szerint kerekíthető:
a=~13,3215 cm.

Ha α=150°, akkor

a²=24²+15²-2*24*15*cos(150°)

a= 801+360*√3 =~37,7431 cm

b) A háromszög területe oldal*oldalhoz tartozó magasság/2, és mivel a két részháromszög magassága azonos, ezért területeik aránya megegyezik az oldalaik arányával. A másik oldalhoz tartozó magasság: 90=13,3215*m/2, tehát m=~13,512 cm és 90=37,7431*m/2, tehát =~4,7691 cm. Innen az egyik rész kiszámolható Pitagorasz tételéből, a másikat úgy kapod, hogy amit kaptál, kivonod az egészből, végül tudod venni a két rész arányát.

Ha valami nem világos, kérdezz.
0