Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyök2 szakasz szerkesztése, számtani és mértani közép közötti egyenlőtlenség

Főoldal » Középiskola » Matematika
1055
Valaki érthetően el tudná magyarázni a két feladat megoldását?(magasságtétel segítségével)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
gyök 2 szerkesztése
Vegyük fel egymás mellé az 1 és 2 hosszúságú szakaszokat
Ezen két szakasz bal és jobb oldalán lévő pontpk legyenek egy kör átmérőjének végpontjai.
Rajzoljuk meg ezt a kört ( a szakasz Thálész körét) -vagyis a két pont távolsáságát megfelezve kapjuk a kör közepét. sugár = közapétől az egyik végpontig.

Ahol a két szakasz ( 1 és 2 hosszú "összeért"), vagyis találkozik (legyen C pont) , rajzoljunk a szakaszra MERŐLEGES egyenest. Ez a kört metszeni fogja. Legyen ez a pont P.
Magasság tétel szerint a PC távolság (magasság) = gyök 2.


SZ-m egyenlőtlenség bizonyítása ufyanígy, csak nem 1 és 2, hanem a és b legyenek a szakaszok.

m = gyök (ab)

a kör sugara = (a+b)62.
tehát a kettő közül indig az átlag a nagyobb és az egeynlőség csak akkor áll fent, ha a = b
0