Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek a kémiában légyszi

Főoldal » Középiskola » Kémia
957
Hány dm3 standard állapotú szén-dioxid-gáz keletkezik 52,3 g szacharóz tökéletes égésekor? (1 mol= azaz 44 gramm CO2 térfogata 24,5 dm3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
szacharóz moláris tömege: M=342,3 g/mol
m=52,3
n=m/M= 52,3 / 342,3g/mol= 0,15 mol

szaharóz: C12H12O11 ebben 12 C atom van -> 12 CO2 keletkezik
0,15 mol szaharóz -> 0,5*12=1,8 mol CO2

1mol standard állapotú gáz térfogata: 24,5 dm3
1,2 mol gáz: 24,5*1,8= 44,1 dm3
Módosítva: 6 éve
1

Még jó, hogy nem ugyanaz az érték...
0