Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki?

Főoldal » Középiskola » Matematika
321
x+3=[gyok]3x+27
x-y=2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Emeljünk négyzetre, ez lehet, hogy nem ekvivalens átalakítás lesz és az értelmezési tartományt is csak a végén behelyettesítéssel ellenőrizzük.

x négyzet +6x+9 = 3x+27
x négyzet +3x-18 = 0
x= 3
x= -6

x= 3 -at az eretei egyenletbe beírva
3+ 3 = gyök (9+27)
6 = 6

x= 3 OK

x = -6 ot beírva
3+ -6 = gyök ( -18 + 27 )
-3 = 3

nem jó, tehát az x= -6 nem megoldás...

az y-t már lehet ebből számolni....
0