Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy rombusz kerülete 156 cm, egyik átlója 30 cm. Mekkora a területe és a magassága?

Főoldal » Középiskola » Matematika
412
Egy rombusz kerülete 156 cm, egyik átlója 30 cm. Mekkora a területe és a magassága?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tétel, rombusz, pitagorasz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Először is ugye tudjuk, hogy a kerülete 156 cm.
K=4a, tehát ha elosztod a 156-ot 4-el akkor megkapod az a-t.
156/4=39, tahát a=39.

Tudjuk az egyik átlót, most legyen akkor e=30. Hogyha rajzolsz egy rombuszt és berajzolod az átlóit, akkor négy egybevágó derékszögű háromszöget kapsz. Felezzük el az e átlót! Kapunk 15-öt. Így láthatjuk, hogy a háromszög egyik befogója 15 lesz. Az átfogó egyenlő az a oldallal, tehát 39. Így fel tudjuk írni a Pitagorasz-tételt.

15^2+x^2=39^2
225+x^2=1521 /-225
x^2=1296 /négyzetgyökvonás
x=36

36ot szorozzuk kettővel, így megkapjuk a másik átló hosszát, ami 72.

Számoljuk ki a területét. e*f/2.
Ez 1080.

Ebből pedig vissza tudjuk számolni a magasságot, mivel ugye e terület másik képlete a*m.
1080=39*m /:39
27,69=m

1