Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segitsen!

Főoldal » Középiskola » Matematika
2333
Egy húrtrapéz párhuzamos oldalai 4 és 2 cm, a szárak hossza 3 cm. Mekkora a trapéz kiegészítő háromszögének területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az ABCD trapéz szimmetrikus, mivel húrtrapéz. Ha berajzoljuk a kiegészítő háromszöget, akkor megkapjuk az E csúcsot.
Az ABE háromszög és a CDE háromszög hasonló, az alapok aránya 2:4, a szárakra is igaz ez az arány, ezért a kiegészítő háromszög két szára 3 cm, alapja pedig a trapéz rövidebbik párhuzamos oldala, azaz 2 cm. Ennek az egyenlő szárú háromszögnek a területére vagyunk kíváncsiak
A magasság kiszámítása Pitagorasz tétellel:
m²+1²=3²
m= 8  cm
T=2· 8 /2= 8  cm²
0