Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
1062
Írjuk fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely áthalad az A ponton, továbbá párhuzamos az egyenletével adott e egyenessel.
a.) A(1;1) és e: 3 x+2 y=5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az e egyenes egyenletét átrendezzük az y=-1,5 ·x+2,5 alakra, ebből az iránytangens m=-1,5
A keresett egyenes iránytangense is m=-1,5, mivel ekkor lesz párhuzamos e-vel
Az iránytangenssel az alábbi formulával tudjuk kifejezni az egyenes egyenletét:
y-y₀=m(x-x₀) ahol jelen esetben x₀=1, y₀=1 (az A pont koordinátái)
A keresett egyenlet:
y-1=-1,5(x-1)
0