Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány cm3 bróm szükséges 7g pent 1-én brómaddiciójához?

Főoldal » Középiskola » Kémia
899
Kémia házi amit holnapra kell beadnom jegyre és hiányoztam!
Nagyon nem értem!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A lejátszódó reakció:

CH2=CH-CH2-CH2-CH3+Br2=CH2Br-CHBr-CH2-CH2-CH3

A pent-1én moláris tömege 70 g/mol, így 7 g 7/70=0,1 mol. Ehhez 0,1 mol bróm szükséges, melynek 160 g/mol a moláris tömege, így belőle 0,1×160=16g szükséges.

Nos, a bróm sűrűsége 3,1 g/cm3. Így 16 g bróm 16/3,1=5,16 cm3 térfogatú.
Módosítva: 9 éve
2