Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1098
Mekkora a 8 cm sugarú körbe írt szabályos háromszög oldala?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szabályos háromszög magasságvonalait metszéspontjuk 1:2 arányban osztja fel. Ez a metszéspont a körülírható kör középpontja, a körülírható kör sugara a fenti arány miatt (2/3)·m, azaz m=(3/2)·r
A háromszög oldalát a-val jelölve felírjuk a Pitagorasz tételt:
a²=(a/2)²+m²
a²=a²/4+1,5²·r²
0,75·a²=2,25·r²
a²=3·r²
a= 3 ·8 cm
0