Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1296
1. Hány g higany és hány dm3 normálállapotú oxigéngáz keletkezik 25 g higany-oxid hevítésekor?
2. Hány g víz keletkezik 7,35 dm3 standartállapotú hidrogéngáz égésekor ?
3. A nitrogén és oxigén egy vegyületében a tömegarány 7:16 .
A vegyület morális tömege : 92 g/mol . Mi a vegyület összegképlete ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1. Hány g higany és hány dm3 normálállapotú oxigéngáz keletkezik 25 g higany-oxid hevítésekor?

Reakció egyenlet:
2 HgO → 2 Hg + O₂

normál állapotban 1 mol oxigéngáz térfogata: 22,41 dm³

1 mol HgO tömege: 200,6+16=216,6 g
2 mol HgO tömege: 433,2 g
2 mol Hg tömege: 401,2 g

2 mol HgO-ból 2 mol Hg és 1 mol oxigén keletkezik,
433,2 g HgO-ból 401,2 g Hg és 22,41 dm³ oxigén keletkezik,
1 g HgO-ból 401,2 / 433,2 g Hg és 22,41 / 433,2 dm³ oxigén keletkezik,
25 g HgO-ból 25 * 401,2 / 433,2 = 23,15 g Hg és 25 * 22,41 / 433,2 = 1,29 dm³ oxigén keletkezik.


2. Hány g víz keletkezik 7,35 dm3 standard állapotú hidrogéngáz égésekor ?

Reakció egyenlet:
2 H₂ + O₂ = 2 H₂O

standard állapotban 1 mol hidrogéngáz térfogata: 24,5 dm³

1 mol víz tömege: 18 g

2 mol hidrogénből 2 mol víz keletkezik,
2 mol hidrogénből 36 g víz keletkezik,
49 dm³ hidrogénből 36 g víz keletkezik,
1 dm³ hidrogénből 36/49 g víz keletkezik,
7,35 dm³ hidrogénből 7,35 * 36/49 = 5,4 g víz keletkezik.


3. A nitrogén és oxigén egy vegyületében a tömegarány 7:16 .
A vegyület morális tömege : 92 g/mol . Mi a vegyület összegképlete ?

N : O = 7 : 16 = 14 : 2*16 (mivel a N atomtömege 14) ( 14+32 = 46 g )
2*14 : 4*16 = 28 : 64 ( 28+64= 92 g )

Tehát N₂O₄ a képlet.
2