Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek EGYSZERŰ EGYENLETEK SEGÍTSÉG ÉRTHETŐEN

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1025
Valaki elmagyarázná nekem matekból az egyszerű egyenleteket érthetően? Mert órán nem nagyon sikerült megértenem.
Előre is köszi a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, segítség, Egyszerű egyenlet, Elmagyarázás
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Milyen "egyszerű egyenleteket"? Hányadikos vagy?
0

Elsőfokú egyenleteknél nincs nagy varázslat; arra hajtunk, hogy x=valami szám alakra rendezzük az egyenletet (illetve ha más ismeretlen van, akkor x helyett az a betű/szimbólum, de túlnyomó többségben x van). Amit tehetünk:
-szabadon hozzáadhatunk/elvehetünk valamelyik oldalból, de ha ezt megtesszük, akkor a másik oldalon is meg kell tennünk
-ugyanez igaz a szorzásra és az osztásra is, amennyiben azt nem 0-val akarjuk megtenni.
Elsőfokú (lineáris) egyenleteknél mást nem szoktunk tenni, de vannak más műveletek is (hatványozás, gyökvonás, logaritmus, stb.), amikre ugyanezek igazak, de ezeket bonyolultabb egyenleteknél használjuk. Ezt a megoldási módot mérlegelvnek nevezzük (ha a kétkarú mérleg egyik serpenyőjével csinálsz valamit, akkor ugyanazt elvégezve a másik serpenyővel is a tárcsák egyensúlyban maradnak)

Vegyünk néhány egyszerűbb példát:

x+2=5, ezt az egyenletet úgy tudjuk megoldani, hogy mindkét oldalból elveszünk 2-t:
x+2-2=5-2, elvégezzük a műveleteket:
x=3, tehát az egyenlet megoldása az, hogy úgy lesz igaz, hogyha x helyére 3-at írunk. Ellenőrzés: 3+2=5, 5=5, tehát jól számoltunk.

x-6=2, ezt úgy tudjuk megoldani, hogyha mindkét oldalhoz hozzáadunk 6-ot:
x=8.

Szorzásnál/osztásnál ugyanez igaz lesz:

3x=15, osztunk 3-mal, x=5 a megoldás.
x/8=6, szorzunk 8-cal: x=48.

Összeadás/kivonás esetén nem csak számokat mozgathatunk, hanem ismeretleneket is, például:

2x+5=x+3, itt mindkét oldalon található x, te mi arra hajtunk, hogy csak az egyik oldalon legyen, ezért először vonjunk ki mindkét oldalból x-et:
2x+5-x=x+3-x. A bal oldalon álló 2x a szorzás definíciója szerint felírható x+x alakban:
x+x+5-x=x+3-x. Mivel x-x=0, ezért azokat összevonva ez marad:
x+5=3, itt még kivonunk 5-öt: x=-2. ellenőrzés:
bal oldal: 2*(-2)+5=-4+5=1
jobb oldal: -2+3=1, 1=1, tehát jól számoltunk.

Másik példa: 5x+6=3x+6, kivonunk 3x-et:
5x+6-3x=3x+6-3x, szétbontjuk definíció szerint:
x+x+x+x+x+6-x-x-x=x+x+x+6-x-x-x, itt megeszik egymást az x-et, így marad:
x+x+6=6, a bal oldalon a szorzás definíciója szerint x+x=2*x, tehát
2x+6=6, kivonunk 6-ot:
2x=0, osztunk 2-vel:
x=0, ezt nem nehéz ellenőrizni, hogy igazzá teszi.

Ha jobban megfigyeled, a bal oldalon ezt kaptuk: 5x-3x=2x, vagyis 5-3=2, így ha ismeretleneket mozgatunk, akkor az összevonás eredményét úgy kapjuk, hogy nemes egyszerűséggel a számokkal elvégezzük a műveletet, és amit kapunk eredménynek, annyi x-ünk lesz.

Érdemes meggondolni, hogy egy lineáris egyenletnek hány megoldása lehet; azt láttuk, hogy lehet 1 megoldása. 0 megoldásra is tudunk példát adni, például:
x=x+1, ha kivonunk x-et, akkor 0=1-et kapunk, ami értelemszerűen nem igaz, tehát az egyenletnek nincs megoldása (0 megoldása van). Tekintsük a következő egyenletet:
x=x, ha kivonunk x-et, akkor 0=0-hoz jutunk, tehát ennek az egyenletnek végtelen sok megoldása van, az ilyen alakú egyenleteket azonosságnak nevezzük.

Ez a három variáció létezik az algebra főtételének következtében, amit egyelőre nem kell tudnod, a lényeg az, hogy ilyen egyenleteknek 0, 1 vagy végtelen sok megoldása lehet, tehát nem állunk neki, 2,3,4,... megoldást keresni.

A lineáris egyenlet 2 módon bonyolítható még: ha tartalmaz zárójeles tagokat, illetve ha törtek szerepelnek benne. Mivel még csak az alapoknál járunk, ezért ezekkel majd a későbbiekben foglalkozunk.
1