Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
3799
a, Adja meg a valós számok halmazán értelmezett f(x)=2sin x+1 függvény zérushelyeit!
b) Ábrázolja számegyenesen a következő egyenlőtlenség megoldás halmazát! gyök alatt x^2+12x+36 -3( a -3már nincs gyök alatt nagyobb egyenlő mint0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
a) Tehát a 2sin(x)+1=0 egyenletet kell megoldani, tehát sin(x)=-1/2, ennek a megoldásai
x=-π/6k*2π és x=-5π/6+k*2π, ahol k tetszőleges egész.

b)  x^2+12x+36 -3≥0
 x^2+12x+36 ≥3
x^2+12x+36≥9

Észrevehető, hogy a bal oldalon (x+6)² van, tehát

(x+6)²≥9, ez akkor lesz igaz, ha
vagy x+6≥3, tehát x≥-3
vagy x+6≤-3, tehát x≤-9, ábrázolni szerintem tudod.
0

a) Akkor tudod meg a zérushelyet, ha egyenlő a függvény 0-val.
0= 2sinx+1
1=2sinx
1/2=sinx
x1='pí'/6+k*2π
x2=7'pí'/6+k*2π
1

b) x²+12x+36 látszik, hogy x+6 négyzete. Tehát a gyök alatt ez |x+6| lesz
Így az egyenlőtlenségünk:
|x+6|-3≥0
|x+6|≥3
Ekkor ketté kell bontani az abszolút érték miatt
(1) x+6≥0 (azaz x≥-6)
⇒ x+6≥3
x≥-3
Vagyis ekkor x≥-6 és x≥-3 tehát összességében a számegyenesen ezt kell ábrázolni: x≥-3

(2) x+6<0 (azaz x<-6)
⇒ -(x+6)≥3
-x-6≥3
-x≥9
x≤-9
Vagyis ekkor x<-6 és x≤-9, tehát összességében x≤-9 kell, hogy a számegyenesre kerüljön.
Módosítva: 9 éve
1