Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
855
Egy derékszögű háromszög befogóinak aránya a:B=3:4.Az átfogóhoz tartozó magasság hossza 24cm. Határozzuk meg az átfogó és a befogók átfogóra eső merőleges vetületeinek hosszát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Pitagórasz tételéből:
az átfogó 5x

4x vetülete =a
3x vetülete = b

Befogó tételből:
(4x) négyzete = a szor (5x)
(3x) négyzete = b szer (5x)

ezeket elosztva
16/9 = a/b

aztán még van egy egyenlet:
a szor b = 24 négyzete

ebből a kettőből a és b számolható

0