Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tolóellenállás, fogyasztók kapcsolása

Főoldal » Középiskola » Fizika
648
Egy 40 Ω-os állandó és egy 10Ω-tól 60Ω-ig változtatható tolóellenállást kapcsolunk az ábra szerinti áramkörökben. Milyen határok között lehet változtatni az A és B pontok közötti ellenállást?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, ellenállás, áram, tolóellenállás, fogyasztók
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
az első kapcsolásban sorosan kapcsolódik a két ellenállás, így:
40+10=50Ω-tól
40+40=80Ω-ig
a másodiknál párhuzamosan, így két párhuzamosan kapcsolt ellenállás eredőjét kell számítani:
az egyik 1/R₁=1/40+1/10⇒R₁=8Ω
a másik 1/R₂=1/40+1/40⇒R₂=20Ω
Tehát:8-20Ω-ig
0