Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forgatónyomaték

Főoldal » Általános iskola » Fizika
574
A diótörő nyelét 20N erővel nyomjuk a forgástengelytől 15cm -re .Mekkora a forgatónyomaték ???? A burgonya törő karját 25N erővel nyomjuk a forgástengelytől 0,2m-re .Mekkora a forgatónyomaték ??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
M=F·k=20·0,15=3Nm
M=25·0,2=5Nm
Forgatónyomatékot úgy tudsz számolni, hogy az erő nagyságát, megszorzod az erőkarral. (Célszerű az erőt N-be,az erőkart pedig méterbe váltani) Amire még figyelni kell, hogy az erőkaron a forgáspont és az erő hatásvonalának távolságát, merőleges szakasz hosszát értjük. Ennél a két feladatnál ez így van, ezért lehetett összeszorozni a két mennyiséget.
0