Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elemmolekulák

Főoldal » Általános iskola » Kémia
994
Segítsetek, mert nem értem. Kérlek.
Mennyi a tömege?
1 mol hidrogénmolekula:....................
4mol H₂:........................
5 mol H₂:.......................
1,5×10²³ db H₂:.............
0,5 mol H₂:....................
6×10²² db H₂:................

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A periódusos rendszerben az 1. helyen áll a hidrogén.
Relatív atomtömege 1.

Ez azt jelenti, hogy 1 db hidrogén atom tömege 1 egység.
De azt is jelenti, hogy 1 mol hidrogén atom (ami 6*10²³ db hidrogén atomot jelent) tömege 1 gramm.

1 mol hidrogén ATOM tömege: 1 gramm.
1 mol hidrogén MOLEKULA tömege: 2 gramm

A hidrogén gáz 2 atomos molekulákból áll, tehát minden mennyisége 2* 1 mol atom, 2* 6*10²³ db atom, 2*1 gramm.

Ez az alap.


1 mol hidrogénmolekula:....2 * 1 g = 2 gramm................
4 mol H₂:........4 * 2 g = 8 gramm................
5 mol H₂:...........5 * 2 g = 10 gramm............
1,5×10²³ db H₂:.....1,5 / 6 = 0,25 mol = 0,5 gramm........
0,5 mol H₂:.........1 gramm...........
6×10²² db H₂:......... 0,1 mol = 0,2 gramm.......
2