Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Medence

Főoldal » Középiskola » Matematika
903
Egy medencét az A jelű cső egymagában 6 óra, a B jelű cső egymagában 8 óra alatt tölti meg vízzel, a C lefolyó pedig 10 óra alatt üríti ki a teli medencét. Mennyi idő alatt telik meg a medence, ha

a. az A és B csöveket egyszerre nyitjuk ki;

b. az A csövet és a C lefolyót egyszerre nyitjuk ki;

c. a medence 30 %-át az A és B csövekkel együtt töltjük meg, majd a B-t elzárjuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A: 1 óra alatt-----1/ 6 részt tölt meg
B: 1 óra alatt -----1/8 részt tölt meg

együtt:
1 óra alatt ---------1/6+1/8 = 7/24 részt

kell ----------------------------24/24 rész
köztes lépés
60perc /7 ---------------------1/24 rész
2,5 perc ------------------------1/24 rész
2,5 szer 24 alatt----------------24/24
60perc alatt---------------------egészet




A: 1 óra alatt-----1/ 6 részt tölt meg
C: 1 óra alatt -----mínusz 1/10 részt tölt meg

együtt:
1 óra alatt ---------1/6-1/10 = 1/15 részt
? óra ----------------------------15/15 rész

15 óra alatt


Ha B -t elzárjuk, akkor csak az A marad

A:
1 óra------ 1/ 6 rész
? óra -------0,7 = 7/10 rész

1 óra --------------5/30 rész ( ez a közös nevező)
? óra -------------21/30

köztes lépés:

1/5 óra = 12 perc ------------1/30
12 szer 30 alatt---------------30/30

360 perc = 6 óra
0