Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gúla

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2349
Határozd meg a négyzet alapú szabályos gúlák felszínét!

a=9,6 cm x=60 mm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Mit jelölöl az x?
0

Gúla felszíne: alapterület + a palást területe

Alapterület négyzet, azaz területe:
Ta= a2 = 9,62 = 92,16 cm2

Palást területe 4 egybevágó egyenlő szárú háromszög. Ha egy háromszögnek kiszámoljuk a területét, már csak meg kell szorozni 4-gyel.
Háromszög területe: t = ama/2

Nah, most az a kérdés: mit jelöl a feladat x-szel?
Általában a gúlánál az oldallap magasságát szokták x-szel jelölni.
Ha
x: oldallap magassága

FELSZÍN
Oldallap területe:
t = a*x/2
t = 9,6*6/2
t = 7.68cm2

A = 92,16 + 4*7,68 = 122,9cm2

TÉRFOGAT
A gúla magasságaga, az x oldal és az alaplap élének a fele egy derékszögű háromszöget feszít ki.

Pitagorasz tétel alapján
4,82+M2=62
M2=36-23,04=12,06
M= 3,46cm

V=Talap * M = 92,16 * 3,46 = 318.72 cm3

Csatoltam egy gyors vázlatot.
Módosítva: 9 éve
0