Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
728
Tegyük fel, hogy egy alkatrész élettartama normális eloszlású 1500 óra várható értékkel és 41 szórással. Számítsuk ki, hogy az első 500 órában a lámpák hány százaléka megy tönkre!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, valószínűségszámítás, valség
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

4
Grafikus kalkulátorral gyors
p( x kisebb 500 ) = 0
ha várh érték = 1500
szórás = 41

egyébként standardizálni kell és kell egy táblázat. BGY
0

Csatoltam képet. Nem gondolom, hogy levezetés nélkül elfogadják a kalkulátor értékét. Már csak azért is, mert érezzük, hogy egy várhatóan 1500 órás élettartammal és kis szórással rendelkező valószínűségeloszlás bekövetkezési esélye gyakorlatilag zéró.
Táblázat:
https://math.bme.hu/~jmala/OKTATAS/A3/A3_2019-20_%C5%91sz/kepletek/standard_normalis_eloszlas.pdf
Magyarázat:
https://www.mateking.hu/valoszinusegszamitas/nevezetes-diszkret-es-folytonos-eloszlasok/exponencialis-normalis-es-egyenletes#79
Módosítva: 6 éve
0

Csatoltam képet. Azért azt is érdemes megfigyelni, hogy Kolmogorov a biztos esemény valószínűségét tüntette fel 1-nek az axiómái közt, és mélyen hallgatott arról, hogy a lehetetlen esemény valszínje nulla, pedig ez igaz, de a baj ott kezdődik, hogy a fenti példa is azt mutatja, hogy bár a valszín nulla, még sincs arra garancia az, hogy az égőnk nem purcan ki 500 órán belül.
Módosítva: 6 éve
0

Csatoltam képet. Kérdésedre mutatok másik példát. OK?
Módosítva: 6 éve
0