Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség

Főoldal » Középiskola » Matematika
7103
Egy szabályos dobókockát kétszer feldobunk, és leírjuk egymás után a dobott számokat. Mekkora annak a valószínűsége, hogy az így kapott kétjegyű szám négyzetszám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az összes lehetséges szám, ami így kijöhet 6·6=36 db. A lehetséges kétjegyű számok közül a négyzetszámok: 16, 25, 36, 64. Ez 4 db. A valószínűség: P=kedvező esetek száma / összes eset száma = 4/36 = 1/9
0

A kedvező esetek száma, amikor négyzetszám lesz az egymás mellé leírt dobás, azaz a kapott kétjegyű szám.
A kétjegyű négyzetszámok, amik szóba jöhetnek:
16 (elsőnek 1-et, utána 6-ot dobok)
25 (elsőnek 2-öt, utána 5-öt dobok)
36 (elsőnek 3-at, utána 6-ot dobok)
64 (elsőnek 6-ot, utána 4-et dobok)
Ez 4 lehetőség.
Az összes eset meghatározásánál azt kell tudni, hogy egy dobókockával egyszer dobva 6 féle lehetőségem van, ha kétszer dobunk, akkor 6*6, azaz 36.

Ezek alapján a kérdés valószínűsége: 4/36 = 1/9 = 0,11111... = 11,11...%
0