Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derékszögű háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
1776
Egy derékszögű háromszög befogóinak összege 9, a befogók különbsége 3. Mekkora az átfogó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Legyen a két befogó a és b. Ekkor a következő egyenleteket tudjuk felírni:

a+b=9
a-b=3

Most azt a cselt fogjuk alkalmazni, hogy a két egyenletet összeadjuk (azaz külön összeadjuk a bal és a jobb oldalakat):

(a+b)+(a-b)=3+9 Látszik, a b-k kiejtik egymást:

2a=12
a=6

Így pedig b=9-6=3.

Ezek után már csak c kell, az átfogo, ehhez pedig alkalmazzuk a pitagorasz-tételt:

a^2+b^2=c^2 -->c=√(a^2+b^2)=√(9+36)=6,71.

Tehát az átfogó 6,71 egység hosszú.
0