Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. osztáy SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
1126
1) A 100 m magasan, 72 km/h sebességgel haladó repülőgépből kiejtenek egy 200 kg tömegű segélycsomagot. A kinyíló ejtőernyőnek köszönhetően a csomag 3 m/s sebességgel érkezik a talajra.
a) Mennyi munkát végez a csomagon a nehézségi erő?
b) Mennyi a csomag mozgási energiájának megváltozása?
c) Mekkora munkát végzett a csomagon a közegellenállási erő?

2) A játék pisztoly rugóját kétféle mértékben lehet összenyomni. Az első fokozatú összenyomáshoz 0,8 J munka szükséges. A második fokozathoz kétszer nagyobb deformáció tartozik, mint az elsőhöz. Összesen mekkora munka árán lehet a játék pisztoly rugóját a második fokozatig feszíteni? Mekkora munkával tudjuk a játék rugóját az első fokozattól a második fokozatig feszíteni?

3) Egy 100 N/m rugóállandójú rugó felső végét rögzítjük, az alsó szabad végére egy 100 dkg tömegű testet helyezünk. Mekkora a rugóban tárolt rugalmas energia, amikor a test egyensúlyban van?

4) Egyenes úton haladó jármű sebessége a kétszeresére nő. Hányszorosára változik a mozgási energiája?

5) A törvény alapján lőfegyvernek minősülnek az olyan eszközök, melyekből 7,5 J-nál nagyobb energiával távozik a lövedék. Egy puskához 8 g tömegű lőszert használnak. Legalább mekkora sebességgel hagyja el a lövedék a lőfegyver puskacsövét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, légyszi, Kerlek
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
4.) négyszeresére .....(a sebesség négyzetétől függ a mozgási energia ( 2v)²=4v²
5.)Em=1/2·m·v²⇒v²=2·Em/m=15J/0,008kg=1875m²/s²
v= 1875 =43,3m/s
0

3. F=D·x
F=0,1·10=1N
x=F/D=1/100=0,01m
Er=1/2·F·x²=0,5·1·0,01²=5·10-5J
1