Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Soos soos

Főoldal » Középiskola » Matematika
592
Két helység közötti távolságot az autó 10 óra alatt tette meg. Az út első harmadán 80km/h sebességgel haladt, majd az út negyedén 90km/h sebességgel, a fennmaradt útrészen pedig 60km/h sebességgel. Mekkora a távolság két helység között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A megtett út -mivel nem ismerjük - legyen s.

Ekkor az első harmadát mivel 80-nal tette meg, használjuk a v=s/t képletet: s/3=t1×80

Ez után az út negyedét 90-nel tette meg: s/4=t2×90

A maradékot pedig 60-nal. Ez a maradék 5/12-ed s (1-1/3-1/4), tehát: 5/12s=t3×60

Ez még csak 3 egyenlet és 4 ismeretlen, viszont tudjuk, hogy a részidők összegének 10 órát kell adnia: t1+t2+t3=10

Ha ezt megoldjuk, s-re 720 km jön ki, tehát a megtett út 720 km.
Módosítva: 9 éve
0