Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
965
5cm magas egyenes hasáb ,amely 5cm-es oldalú szabályos háromszög
Felszín, térfogat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Gondolom, amelynek az alapja 5 cm oldalú szabályos háromszög.
A felszín a 3 db 5 cm×5 cm-es négyzet területéből és a 2 db 5 cm oldalhosszúságú szabályos háromszög területéből adódik. A háromszög területe: a·m/2, ahol a háromszög oldala, m a magassága. A szabályos háromszög magassága m=a· 3 /2, tehát a területe: 5 cm·5 cm· 3 /4. Tehát A=3·5 cm·5 cm+2·5 cm·5 cm· 3 /4=96,65 cm²

A térfogat: alapterület×magasság. Az alapterületet az előbb már felírtuk: 5 cm·5 cm· 3 /4. A hasáb 5 cm magas, tehát a hasáb térfogata 5 cm·5 cm·5 cm· 3 /4=108,25 cm³
Módosítva: 9 éve
0