Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Budapest

2590
Budapestről kell írni fogalmazást valaki segítene:????
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
A Duna két partján fekvő Budapest Magyarország fővárosa, és egyben az ország politikai, történelmi, művelődési, kereskedelmi és közlekedési központja. Területe 525 km2, lakosainak száma 1,7 millió (2007-es adat), az agglomerációban élőkkel együtt 2,5 millió, amivel az Európai Unió kilencedik legnépesebb városa. Legalacsonyabban fekvő pontja a Duna szintje, mely normál vízállásnál 96 méterre, míg legmagasabb pontja, a János-hegy 529 méterre van a tengerszint felett. Budapest a mérsékelt égöv alatt elhelyezkedő kontinentális éghajlatú város. A legmelegebb hónap a július. Az eddigi legmagasabb hőmérsékletet (40,7°C) 2007. július 20-án regisztrálták. A leghidegebb hónap a január.

A város közvetlen őse a kelta alapítású Aquincum, mely a római korban (1-5. század) Alsó-Pannónia tartomány székhelye volt. A mai Budapest 1873. november 17-én jött létre, amikor egyesítették a Duna két partján fekvő, addig önálló három várost, Pestet, Budát és Óbudát. A folyó jobb partján, a város nyugati oldalán a Budai-hegység helyezkedik el, mely a friss levegőt biztosítja, a bal parton, a város keleti oldalán a Pesti-síkság terül el, melyet a Gödöllői-dombság lankái határolnak. A fővárost Budára és Pestre kettészelő Duna mintegy 30 km hosszan és 400 méter átlagos szélességgel halad át a városon.

Budapest a világ egyetlen hőforrásokkal rendelkező fővárosa, és 1934 óta a fürdőváros, illetve 1937 óta a nemzetközi gyógyfürdőhely címet is magénak tudhatja. A manapság napi 70 millió liter hozamú forrásokat, illetve azok vizét már a török hódoltság alatt (XV-XVI. század) épült fürdőkbe is bevezették, de kimondottan gyógyászati céllal a XIX. század végétől kezdték el hasznosítani. Jelenleg 80 termál-, és ásványvizes, illetve több mint 400 keserűvizes forrás található, melyek hőfoka 24-78 Celsius fok között váltakozik. A kéntartalmú gyógyvíz számos betegség gyógyítására alkalmas. A víz jótékony hatásának kiaknázására számos gyógyfürdő (Széchenyi, Rudas, Király, Gellért, Lukács), és hotel (Hotel Gellért, Danubius Health Spa Resort Margitsziget, Danubius Health Spa Resort Helia, Hotel Ramada Plaza) épült a városban.

Budapest több mint 220, a magyar történelmet, illetve az egyetemes és európai kultúrát bemutató múzeummal és galériával, 40 színházzal, Operaházzal, és számos hangversenyteremmel várja a látogatókat. Tavasztól őszig zenei fesztiválok (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Sziget Fesztivál, Budapesti Őszi Fesztivál), szabadtéri koncertek és előadások is növelik a város vonzerejét. Ilyenkor ezernél is több étterem és kávéház, illetve azok teraszai fogadják a kulináris élvezetekre vágyókat, akik a magyar és nemzetközi gasztronómia remekei mellé, a legkiválóbb magyar borokat fogyaszthatják.

A Budai Várnegyed és a Duna-part látképe 1987 óta, az Andrássy út és történelmi környezete, a Millenniumi Földalatti Vasúttal és a Hősök terével 2002 óta az UNESCO világörökség része. A főváros további látnivalói között különleges műemlékek, templomok, hidak, ókori, középkori és a török hódoltság idejéből megmaradt emlékek, barokk, klasszicista, romantikus, neoreneszánsz, eklektikus és szecessziós stílusú középületek és lakóházak, köztéri szobrok és emlékművek sokasága található.

Budapest az ország közlekedési centruma. Innen indulnak, és ide érkeznek sugaras irányba a vasúti és közúti fővonalak, összeköttetést teremtve az ország különböző részeivel, és Európa nagyvárosaival. A Budapestre repülővel érkezőket a belvárostól mindössze 15 km-re lévő Ferihegyi repülőtér fogadja.A város tömegközlekedési útvonalakkal (busz, metró, villamos) sűrűn átszőtt, így a kiválasztott célponthoz, a felkeresni kívánt turista látványosságokhoz bárhonnan könnyen eljuthatunk.
0