Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni a fizikába?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1799
Igaz vagy hamis?
...... A szórólencse elé helyezett tárgy képe mindig látszólagos.
........ A gyűjtőlencse által készített kép lehet látszólagos.
....... A gyűjtőlencse által készített kép lehet kicsinyített.
....... A gyűjtőlencse által készített kép mindig fordított állású.



Hány dioptriás a 25cm fóksztávolságú gyűjtőlencse, illetve a 25cm fókusztávolságú szórólencse?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
Igaz
Hamis
Igaz
Igaz

A dioptria egyenlő a fókusztávolság méterben megadott értékének a reciprokával.
Tehát D (dioptria) = 1/f
fókusztávolság jele: f , a fókusztávolság reciproka ezt jelenti: 1/f
tehát D=1/0.5 (mert az 50cm-t méterben kell megadni) = 2

Tehát 2 dioptriás
0

igaz
igaz
igaz
hamis
D=1/f=1/0,25=4 dioptriás mindkettő
0