Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon köszönöm ha segítetek !

Főoldal » Középiskola » Fizika
1185
1.
Egy 2m hosszú és 1m magas lejtő tetejéről 2kg tömegű test csúszik le. Mekkora sebességgel érkezik a lejtő aljához,ha a súrlódás elhanyagolható?
2.
Egy súrlódás nélküli, 6m magas domb tetejéről kezdősebesség nélkül indul el egy szánkózó. Mekkora lesz a sebessége 20m megtétele után a domb alján? Mekkora lesz a sebessége 20m megtétele után ha 1m/s kezdősebességgel indul?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)
A domb 1 m magas: `h=1\ m`
Az mindegy, hogy 2 métert tesz meg, a lényeg, hogy leért az aljára.
A domb tetején a helyzeti energiája: `E=m·g·h=...` számold ki
A domb aljára érve a helyzeti energia mind átalakul mozgásivá (mert a súrlódás elhanyagolható) :
`1/2·m·v^2=E`
Írd bele az előbb kiszámolt `E`-t, kijön a sebesség, számold ki.

2)
a)
Most `h=6\ m`
Az mindegy, hogy 20 métert tesz meg, a lényeg, hogy leért az aljára. Vagyis a helyzeti energia átalakul mozgásivá.
A képlet ugyanaz, mint az előbb: `m·g·h=1/2 m·v^2`

b)
Ha valamilyen `v_0` kezdősebességgel ellöki magát a domb tetején, akkor odafent nem csak helyzeti, hanem mozgási energiája is van.
Tehát kezdetben ennyi a teljes energiája:
`E=m·g·h+1/2·m·v_0^2=...` számold ki
A domb alján csak mozgási energiája lesz, ami persze ugyanannyi, mint a tetején amit kiszámoltál:
`1/2·m·v^2=E`
Ebből kijön a sebesség.
0