Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1964
Összeöntöttünk azonos térfogatú pH=2,00-es sósavat és pH=13,00-as NaOH-oldatot. Mekkora a keletkező oldat pH-ja?

Ha valaki levezetné nekem, annak nagyon hálás lennék!:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A pH a hidrogén-ion koncentráció negatín előjeles logaritmusa, azaz a 2-es pH azt jeleni, hogy a hidrogén-ion koncentrációja 10^-2, azaz 0,01 mol/dm3. Mivel a sósav erős sav, a sósav koncentrációja is ennyi.

A nátrium-hidroxid esetében hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy ott nem érdemes a hidrogén-ion koncentrációjáról beszélni, mivel a NaOH bázis. Ott inkább így pH helyett pOH-ról érdemes szót ejteni, ezt pedig úgy számoljuk, hogy 14-pH, azaz esetünkben 1.
Erre már igaz, hogy ez a hidroxid-ion koncentrációjának negatív előjeles logaritmusa, így az 10-1=0,1 mol/dm3-es. De mivel a nátrium-hidroxid is erős bázis, annak a koncentrációja is ennyi lesz.
Tehát végülis összeöntünk azonos térfogatú 0,01M-es sósavat és 0,1M-es nátronlúgot, a reakció:

NaOH+HCl=NaCL+H2O

Nyilván a nátronlúg győz, mégpedig belőle 0,099 marad, viszont figyelni kell arra, hogy a térfogat kétszetesére nőtt, így a maradék oldatban lévő NaOH koncentrációja nem 0,099M, hanem annak fele, azaz 0,495M

Mivel pedig még mindig erős bázisról van szó, ennek pOH-ja -log(0,0495)=1,305, így pH-ja 14-1,305=12,70.
Módosítva: 9 éve
0