Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 5. oszt SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2606
ha 9 kályhában 5,5 nap alatt 12 köbméter bükkfa ég el, akkor mennyi nap alatt ég el 12 kályhában 9 köbméter bükkfa?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia

9 kályha 5,5 nap 12 köbméter bükkfa
1 kályha 49,5 nap 12 köbméter bükkfa
12 kályha 4,125 nap 12 köbméter bükkfa
12 kályha 3,09375‬ nap 9 köbméter bükkfa

Szerintem ez így nemnagyon helyes, számold át te is.
1

Tehát ha 9 kályhában 5,5 nap alatt 12 m3 fa ég el, akkor ahhoz hogy megállapítsuk, hogy 1 kályhában 1 nap alatt hány m3 fa ég el, a 12 m3 fát először elosztjuk 5,5-el, majd 9-el:
12 / 5,5 = 2,181818 (szakaszos) - ennyi m3 fa ég el 9 kályhában 1 nap alatt
2,181818 / 9 = 0,242424 (szakaszos) - ennyi m3 fa ég el 1 kályhában 1 nap alatt

Ezt követően pedig kiszámoljuk, hogy 9 m3 fát egy kályha mennyi nap alatt éget el:

9 / 0,242424 = 37,125006

Mivel 12 kályha van, ezt a számot elosztjuk 12-vel:

37,125006 / 12 = 3,0937505 nap

Tehát a válasz: 12 kályha 9 m3 fát 3,0937505 nap alatt éget el.
0