Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
409
Egy egér békésen üldögélt, amikor észrevett egy macskát tőle 290 méterre, az egér
nyomban elrohant egy egérlyuk felé, a macska szintén meglátta az egeret, és rögtön az
egérlyuk felé futott, hogy az egér eltűnését megakadályozza. Az egérlyukból nézve a két állat
pályája 85 fokos szöget zár be egymással. A macska átlagos sebessége 13 m/s, az egéré 5 m/s.
A két állat összesen 40 másodpercet rohant. Megmenekült-e az egér? (Akkor menekült meg,
ha hamarabb odaért az egérlyukhoz, mint a macska.) Hány métert futott a két állat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egér, a macska és az egérlyuk egy háromszög csúcspontjaiban vannak, az egérlyuknál levő szög 85⁰, a vele szemben levő oldal 290 m.
Összesen 40 másodpercet futottak, ennek a felét futotta az egér és a macska, mivel addig valamelyikük odaért az egérlyukhoz.
Az egér ezalatt e=5·20=100 m utat tett meg, a macska pedig m=13·20=260 m utat
Felírjuk a háromszögre a cosinus tételt, feltételezve, hogy az egér érte el az egérlyukat, és kiszámoljuk, hogy a macskának mekkora utat kellett volna megtennie, hogy egyszerre érkezzenek az egérlyukhoz
290²=100²+x²-2·100·x·cos 85⁰
Ennek az egyenletnek egy valós gyöke van x=281 m
Mivel a macska csak 260 m-t tett meg, ezért nem ért oda az egérlyukhoz
0