Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1225
Kedves ismerősünk Viktor üdülőjében kör alakú szökőkutat építtetett Elek mesterrel. Úgy tervezi, hogy
a ház teraszáról két út indulna, amelyek érintik a szökőkút szélét. Kedveli a matematikát, így megadja a
szökőkút körének egyenletét (x-1)^2+(y-2)^2=25
, valamint az egyik érintési pont koordinátáit E(5; 5)
(egy egység 1 m).
a) Lehet-e a terasz a T(11; –3) pontban? Válaszát számolással igazolja!
b) Milyen hosszú lesz a tervezett két út?
c) A szökőkút közepén egy 1 m alapélű szabályos nyolcszög alapú gúla tetejéből jön a víz. Milyen magas a gúla, ha 3,9 m^3 víz van benne? Az eredményt egy tizedesre kerekítse!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a)Lehet a szökőkút a megadott pontokban, mert az E és a T pontok egyenlete és a K (kör középpontja) és az E egyenlete merőleges.
E és T pontok egyenletének normálvektora= n(-3,4)
E és K pontok egyenletének mormálvektora= n(8,6)
Két egyenes merőleges, ha normálvekoraik szorzata egyenlő= képlet= A1*A2=-B1*B2
8*(-3)=-6*4
-24=-24

b) Tervezett út az E és a T pont távolsága.
d=(x2-x1)2+(y2-y1)2 <-ez az egész gyök alatt
d=  36+64 = 100 =10 egység hosszú az út

c) a= 1 m n=8 r=5 V=3,9 m3

V=n*a*r*m/6
3,9=8*1*5*m/6
23,4=40*m
m=0,585=0,6 méter
Módosítva: 9 éve
0

a) Másik lehetőség: felírjuk az E pontban érintő egyenes egyenletét. A kör középpontja (1;2), így az egyenes normálvektora KE→=(4;3), így az egyenes egyenlete: 4x+3y=4*5+3*5=35, vagyis 4x+3y=35 az érintő egyenlete. Ha ezt az egyenletet igazzá teszik a T pont koordinátái, akkor lehet a T pontban: 4*11+3*(-3)=44-9=35=35, igazzá teszi, tehát lehet.

b) Ha a T pontban áll a terasz, akkor azt már megválaszolták. Ha viszont az egyenes bármely pontján lehet, akkor rendezzük az egyenlet y-ra: y=(35-4x)/3, tehát az egyenes pontjai felírhatóak (x ; y)=(x ; (35-4x)/3) alakban, ennek az (5;5) ponttól vett távolsága:

 (5-x)²+(5-(35-4x)/3)² = (25/9)*(x-5)² =(5/3)*|x-5|, és mivel ez egy szép eredmény, ezért valószínűnek tartom, hogy ez volt az eredeti kérdés. Mivel ez 1 út hossza, ezért a kúthoz (10/3)*|x-5| egység hosszú utat építünk.

c) A gúla térfogatához kell az alaplap területe, ami esetünkben egy 1 méter oldalhosszú szabályos nyolcszög. Ha a csúcsokat összekötjük a nyolcszög középpontjával, akkor a nyolcszöget 8 egyenlő szárú háromszögre bontottuk, ahol a szárak hajlásszöge 360°/8=45°. Általában úgy szoktuk kiszámolni a magasság hosszát, hogy behúzásával két derékszögű háromszögre bontjuk a háromszöget, ami felezi az alapot és a szöget, annak a szinuszának/koszinuszának felírásával kijön a magasság, de mivel tudjuk, hogy cos(45°)=sin(45°)=√2/2, ezért a pontos eredmény megadásához érdemesebb inkább a koszinusztételt használni; ha a szárak hossza b, akkor a koszinusztétel szerint:

1²=b²+b²-2*b*b*cos(45°)
1=2b²-√2*b²
1=b²*(2-√2)
1/(2-√2)=b², itt érdemes 2+√2-vel bővíteni:
(2+√2)/(4-2)=(2+√2)/2=b²
 (2+√2)/2  méter=b, majd használhatjuk a szinuszos területképletet:

b*b*sin(α)/2=b²*sin(α)/2, szerencsére b² értékét tudjuk, így nem kell külön négyzetre emelni: (2+√2)/2*sin(45°)/2=(2+√2)/2*(√2/2)/2=(2*√2+2)/8=(√2+1)/4 négyzetméter 1 háromszög területe, nekünk ebből 8 van, tehát a nyolcszög területe 8*(√2+1)/4=2*(√2+1) négyzetméter.

Ha a test magassága M, akkor a gúla térfogata 2*(√2+1)*M/3, M-et úgy kell megválasztanunk, hogy a térfogat 3,9 legyen, tehát:

2*(√2+1)*M/3=3,9, erre

M=5,85/(√2+1) méter adódik. Itt is érdemes bővíteni (√2-1)-gyel, ekkor 5,85*(√2-1)/(2-1)=5,85*(√2-1) lesz az eredmény, ezt már könnyen ki tudjuk számolni: lefelé kerekítve 2,4 métert kapunk a magasságra, felfelé kerekítve 2,5 métert, lévén 3,9 m³ víznek kell benne lennie, ezért felfelé érdemesebb kerekíteni.

Találtam egy nagyon hasznos oldalt, ami a gúla különböző paramétereit ki tudja számolni:

http://www.calculat.org/hu/terfogat-felszin/gula.html

Ez alapján a=1 és m=2,4 esetén a gúla térfogata ~3,86 m³, m=2,5 esetén 4,02 m³, tehát azt akarjuk, hogy 3,9 m³ víz legyen benne, akkor a felfelé kerekítést kell választanunk.
1