Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1224
Peti 5 óra alatt ássa fel a kertet egyedül, Gábor 8 óra alatt.
a.) a kert hányad részét ássák fel együtt 2 óra alatt?
b.) hány óra alatt végeznek együtt? 1 tizedesjegyre kerekítsd az eredményt)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A
Peti 2 óra alatt, a kert 2/5 részér tudja felásni, míg Gábor a 2/8 át. Ha a kettőjük által felásott területeket összeadjuk, akkor megkapjuk, hogy együtt mennyit ástak.
2/5+2/8=2*8/40+2*5/40=16/40+10/40=26/40=13/20
A kert 13/20-át.

B
A közös munka során ismét egyenlettel kell számolni. Peti x/5 részét, míg Gáborx/8-ad részét végzi a munkának. Kettőjük egy munkát végez.
1=x/5+x/8
1=8x/40+5x/40 /*40
40=8x+5x
40=13x /:13
3,1≈x
3,1 óra alatt végeznek együtt.
0