Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia közép érettségi számolás.

Főoldal » Középiskola » Kémia
557
Holnap jó páran tudjátok, hogy kémia érettségi.
A helyzet az, hogy nem tudok számolni hiszen sosem voltam kémiás (hirtelen ötlet volt az érettségi), és nem tudtam sohasem internetről tanulni, magántanárhoz nem tudtam járni a járvány miatt.
Nagy életmentő lenne ha valaki leírná az általános dolgokat a középszintű számolásokat.
Könyörgöm, segíts.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, érettségi, számítás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

4
tudom,hogy későn írok csak most találtam meg ezt az oldalt.
Bármikor írhattok, reggelig fent leszek úgyis.
0

https://kemiaerettsegi.hu/szamitas.html

Ezen fuss végig. Mivel középszinten max 2-3 számolási feladat van, így egy kicsit könyebb dolgod van. Azért remélem az elméletet tudod, és tanulgatsz a mozaikos könyvekből vagy a Villányi félékből. Ha van Ötösöm lesz kémiából példatárad azon is fuss végig, és nézz korábbi érettségi feladatokat. Milyen szinten állsz elméletből és számolásból?
0

Ha bármi számolással való kérdésed van, nyugodtan írj nekem vagy írd ki és segítek.
0

Akkor nézzük is a feladatot!

50,0 g 20,0 tömegszázalékos nátrium-hidroxid-oldatba 612 cm3 25,0 °C hőmérsékletű, standard nyomású szén-dioxid-gázt buborékoltatunk. Ar(H) = 1,00; Ar(C) = 12,0; Ar(O) = 16,0; Ar(Na) = 23,0 Írja fel a lejátszódó reakció rendezett egyenletét! Számítsa ki a kapott oldat tömegszázalékos összetételét a benne lévő oldott anyagokra nézve!

Az egyenlet : 2NaOH + CO2 = Na2CO3 +H2O

20%-os NaOH oldat ezért ahogyan azt matematikában is tanultuk beszorozzuk a 100-ad részével.
m(NaOH ) = 50,0 g ⋅ 0,2 = 10,0 g
Ha van egy tömeg adatunk és egy moláris tömegünk így tudunk is számolni belőle egy anyagmennyiséget.
n(NaOH) = m / M = 10,0 g / 40,0 g / mol = 0,250 mol (Tizedesjegyekre odafigyelsz!!)
Mivel van egy CO2 gázunk és van egy standart állapotunk amit függvénytáblából kilehet nézni így tudunk moláris térfogatot számolni. Ez 24.5 dm3 / mol 25 celsius fokon és 0,1MPa nyomáson.
n(CO2) = V / Vm = 0,612 dm3 / 24,5 dm3 / mol = 0,0250 mol
Itt ugyanaz a szisztéma mint NaOH-nál csak itt a keresett adat a tömeg így beszorozzuk.
m(CO2) = n*M = 0,0250 mol ⋅ 44,0 g / mol = 1,10 g
Az egyenletből látjuk, hogy a CO2 elfogy így NaOH felesleg marad amire már nincs szükség.
n(fogyás) = 0,250 mol – 2 ⋅ 0,0250 mol = 0,200 mol
A maradék NaOH tömege: m(NaOH ) = n*M = 40,0 g / mol ⋅ 0,200 mol = 8,00 g
A nátrium karbonátnál is ugyanezzel az eljárással járunk el.
m(Na2CO3) = 0,0250 mol ⋅ 106 g / mol = 2,65 g
Keletkezett oldat a két tömeg összege azaz :
m.o = 50,0 g + 1,10 g = 51,1 g
Tömegszázalék megkapható :
m/m% = oldott anyag tömege osztva az oldat tömegével szorozva százzal, hogy százalékot kapjunk.
m /m % (NaOH) = (8,00 g / 51,1 g) ⋅ 100 = 15,7 %
m /m % (Na2CO3) = (2,65 g / 51,1 g) ⋅ 100 = 5,19 %
0