Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az oxidációs szám

Főoldal » Középiskola » Kémia
1441
1.) Állapítsd meg a következő reakciók közül, hogy melyik redoxireakció! A redoxireakció esetében állapítd meg, melyik anyag a redukálószer:
a) 2 SO2 + O2 = 2 SO3
b) CO2 + H2O = H2CO3
c) 2 Na + 2 H2O = 2 NaOH + H2
d) 2 KHCO3 = K2CO3 + H2O + CO2
e) 2 H2S + SO2 = 3 S + 2 H2O
f) 2 H2O2 = 2 H2O + O2
g) 2 FeCl3 + SnCl2 = 2 FeCl2 + SnCl4


2.) Írd fel a következő reakciók egyenletét, majd értelmezd az oxidációsszám-változások alapján! Állapítsd meg mindegyik esetben, hogy melyik anyag az oxidálószer:
a) vas reakciója klórgázzal
b) higany(II)-oxid hőbontása elemeire
c) metán tökéletes égése
d) vas(II)-klorid-oldatba klórgázt vezetve vas(III)-klorid-oldat keletkezik
e) kálium-bromid-oldat és klórgáz reakciója
f) vas(II)-szulfid pörkölése (vas(III)-oxiddá és kén-dioxiddá)

3.) Állapítsd meg az egyes atomok oxidációs számát a következő képletek alapján:
KAl(SO4)2
NO2 -
NH4 +
NH3
/Ag(HH3)2/ +
Ca(HCO3)2
/Zn(OH)4/ 2-
Mg(H2PO4)2
CO2
H2CO3


4.) Állapítsd meg, hogy a következő reakciók közül melyik redoxireakció! A redoxireakciók esetében állapítsd meg, melyik anyag az oxidálószer:
a) 2KMnO4 + 16HCl = 2MnCl2 + 5Cl2 + 2KCl + 8H2O
b) Cr2(SO4)3 + 8NaOH = 2Na/Cr(OH)4/ + 3Na2SO4
c) K2Cr2O7 + 6FeSO4 + 7H2SO4 = Cr2(SO4)3 + K2SO4 + 3Fe2(SO4)3 + 7H2O
d) 2Al + 6H2O + 2NaOH = 2Na/Al(OH)4/ + 3H2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
oxidációsszám, redoxireakció, oxidálószer, redukálószer
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.) Állapítsd meg a következő reakciók közül, hogy melyik redoxireakció! A redoxireakció esetében állapítsd meg, melyik anyag a redukálószer:

a)redoxireakció 2 SO2 + O2 = 2 SO3 ( redukálószer: SO2 )
b) CO2 + H2O = H2CO3
c)redoxireakció 2 Na + 2 H2O = 2 NaOH + H2 ( redukálószer: Na)
d) 2 KHCO3 = K2CO3 + H2O + CO2
e)redoxireakció 2 H2S + SO2 = 3 S + 2 H2O ( redukálószer: H2S )
f)redoxireakció (diszproporció) 2 H2O2 = 2 H2O + O2
g)redoxireakció 2 FeCl3 + SnCl2 = 2 FeCl2 + SnCl4 ( redukálószer: SnCl2 )


2.) Írd fel a következő reakciók egyenletét, majd értelmezd az oxidációsszám-változások alapján! Állapítsd meg mindegyik esetben, hogy melyik anyag az oxidálószer:

a) vas reakciója klórgázzal
2 Fe + 3 Cl₂ → 2 FeCl₃
Fe: 0 → +3
Cl: 0 → -1 (oxidálószer)

b) higany(II)-oxid hőbontása elemeire
2 HgO → 2 Hg + O₂
Hg: +2 → 0 (oxidálószer)
O: -2 → 0

c) metán tökéletes égése
CH₄ + 2 O₂ → CO₂ + 2 H₂O
CH₄ (C): -4 → +4
O: 0 → -2 (oxidálószer)

d) vas(II)-klorid-oldatba klórgázt vezetve vas(III)-klorid-oldat keletkezik
2 FeCl₂ + Cl₂ → 2 FeCl₃
Fe: +2 → +3
Cl: 0 → -1 (oxidálószer)

e) kálium-bromid-oldat és klórgáz reakciója
2 KBr + Cl₂ → 2 KCl + Br₂
KBr (Br): -1 → 0
Cl: 0 → -1 (oxidálószer)

f) vas(II)-szulfid pörkölése (vas(III)-oxiddá és kén-dioxiddá)
4 FeS + 7 O₂ → 2 Fe₂O₃ + 4 SO₂
Fe(II): +2 → +3
FeS (S): -2 → +4
O: 0 → -2 (oxidálószer)

3.) Állapítsd meg az egyes atomok oxidációs számát a következő képletek alapján:
KAl(SO4)2
K: +1 Al: +3 S: +6

NO2 -
N: +3 O: -2

NH4 +
N: -3
H: +1

NH3
N: -3
H: +1

/Ag(NH3)2/ +
Ag: +1
N: -3
H: +1

Ca(HCO3)2
Ca: +2
H: +1
C: +4
O: -2

/Zn(OH)4/ 2-
Zn: +2
O: -2
H: +1

Mg(H2PO4)2
Mg: +2
H: +1
P: +5
O: -2

CO2
C: +4
O: -2

H2CO3
H: +1
C: +4
O:-2



4.) Állapítsd meg, hogy a következő reakciók közül melyik redoxireakció! A redoxireakciók esetében állapítsd meg, melyik anyag az oxidálószer:
a) redoxireakció 2KMnO4 + 16HCl = 2MnCl2 + 5Cl2 + 2KCl + 8H2O
b) Cr2(SO4)3 + 8NaOH = 2Na/Cr(OH)4/ + 3Na2SO4 (itt nem tudom, hogy a Cr(III)-ból miért lesz Cr(II)
c)redoxireakció K2Cr2O7 + 6FeSO4 + 7H2SO4 = Cr2(SO4)3 + K2SO4 + 3Fe2(SO4)3 + 7H2O
d)redoxireakció 2Al + 6H2O + 2NaOH = 2Na/Al(OH)4/ + 3H2
Módosítva: 6 éve
3