Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kettő rövidebb, egyszerű szöveges matek feladat.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1685
1.) Egy adott termék árát 25%-kal csökkentették, majd ezután 20%-kal növelték Most 18000 FT-ba kerül.
Mennyibe került eredetileg?
2.) Egy adott termék árát 35%-kal növelték, majd 20% csökkentették. Most 48600 Ft ba kerül.
Mennyi volt az eredeti ára?
Hány százalékos változás ez az eredeti árhoz képest?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.feladat
((x-(25/100)x)+(75/100)x/5=(75/100)x+(15/100)x=(90/100)x
(90/100)x=18000
x=20000 Ft-ba került eredetileg
2.feladat
1,35x-(1,35x/5)=48600
1,08x=48600
x=45000 Ft volt az eredeti ára
8 százalékkal nőtt az új az eredetihez
0