Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Osztás

Főoldal » Középiskola » Matematika
635
Asterix és Nevenix leültek a forrásnál, hogy megebédeljenek. Asterixnél 3, Nevenixnél 2 hal volt. Arra jött az éhes Csupacsontix. Meghívták ebédre, igazságosan megosztva vele a halakat. Ebéd után Csupacsontix 10 rézgarast hagyott náluk fizetségül.

Hogyan osszák el igazságosan a pénzt egymás között?

5-5 garast kapjanak.
Asterix hetet, Nevenix hármat.
Asterix hatot, Nevenix négyet.
Asterix nyolcat, Nevenix kettőt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Arányos osztás:

A : N = 3 : 2
Azaz
A = 3x
N = 2x
Összesen: 10 garas

3+2=5
10/5=2
A = 3x = 3*2 = 6
N = 2x = 2*2 = 4

Asterix hatot, Nevenix négyet.
1

Ez igazából attól is függ, hogy ki mennyi halat evett. Ha Csupacsontix megette az összeset, akkor jó az első megoldása, bár az én olvasatomban a "meghívták ebédelni" nem azt jelenti, hogy mindent felzabált, ők meg csak nézték nyálcsorgatva. Ha nem, akkor olyan arányban kell osztozniuk a pénzen, hogy ki hány halat adott neki. Például ha 2 halat evett meg, akkor ha Asterix vagy Nevenix adta a 2 halat, akkor neki kell kapnia a 10 garast, de ha 1-1-et adtak, akkor fele-fele arányban kell osztozniuk, feltételezve, hogy a halak értéke ugyanannyi.

Ha csak azt engedjük meg, hogy mindenki egész számú halat fogyaszthatott el, akkor csak ez a három lehetőség van; vagy valamelyik mindet megkapta, vagy fele-fele arányban osztoztak, vagy Asterix 6-ot, Nevenix 4-et kap.
1

Sajnos ez nem E-házi, hanem a Mozaik internetes verseny feladata, a fair play jegyében törölni kellene a válaszokat az oldalról.
0