Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Osztás

315
Asterix és Nevenix leültek a forrásnál, hogy megebédeljenek. Asterixnél 3, Nevenixnél 2 hal volt. Arra jött az éhes Csupacsontix. Meghívták ebédre, igazságosan megosztva vele a halakat. Ebéd után Csupacsontix 10 rézgarast hagyott náluk fizetségül.

Hogyan osszák el igazságosan a pénzt egymás között?

5-5 garast kapjanak.
Asterix hetet, Nevenix hármat.
Asterix hatot, Nevenix négyet.
Asterix nyolcat, Nevenix kettőt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Arányos osztás:

A : N = 3 : 2
Azaz
A = 3x
N = 2x
Összesen: 10 garas

3+2=5
10/5=2
A = 3x = 3*2 = 6
N = 2x = 2*2 = 4

Asterix hatot, Nevenix négyet.
1

Ez igazából attól is függ, hogy ki mennyi halat evett. Ha Csupacsontix megette az összeset, akkor jó az első megoldása, bár az én olvasatomban a "meghívták ebédelni" nem azt jelenti, hogy mindent felzabált, ők meg csak nézték nyálcsorgatva. Ha nem, akkor olyan arányban kell osztozniuk a pénzen, hogy ki hány halat adott neki. Például ha 2 halat evett meg, akkor ha Asterix vagy Nevenix adta a 2 halat, akkor neki kell kapnia a 10 garast, de ha 1-1-et adtak, akkor fele-fele arányban kell osztozniuk, feltételezve, hogy a halak értéke ugyanannyi.

Ha csak azt engedjük meg, hogy mindenki egész számú halat fogyaszthatott el, akkor csak ez a három lehetőség van; vagy valamelyik mindet megkapta, vagy fele-fele arányban osztoztak, vagy Asterix 6-ot, Nevenix 4-et kap.
1

Sajnos ez nem E-házi, hanem a Mozaik internetes verseny feladata, a fair play jegyében törölni kellene a válaszokat az oldalról.
0