Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1120
Az ABCD négyzet CD oldalára kifelé szabályos háromszöget állítunk, amelynek a harmadik csúcsa E.

Mekkora az AEB szög?

30°

15°

25°

45°
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ennyiből érthető a megoldás?
1

Az ABCD négyzet minden szöge 90°.
A CDE háromszög szabályos, ezért minden szöge 60°.
Az AED háromszög egyenlő szárú háromszög: AD = DE, melynek szarszöge AED szög 90°+60°=150°
Bármely háromszög belső szögeinek összege 180°.
Az egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögei egyenlőek.
Az AED háromszög A és E csúcsánál lévő szög: (180°-150°)/2=30°/2=15°
Az A és B csúcsnál lévő 90°-os szögből kivonjuk az előbb kiszámolt szöget: 90°-15°=75°

Így az AEB szög nagysága: 180°-2*75°=30°
1