Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika sos!

Főoldal » Középiskola » Fizika
605
Jónapot, esetleg valaki megtudná oldani nekem ezeket a feladatokat levezetve, vagyis teljesen megoldva.
Láttam már hogy egyik felhasználónk már elmagyarázta hogy kell, viszont nem nagyon értem ugyanis mi nem ezt tanuljuk, ezeket a feladatokat csak szorgalminak kaptuk. nagyon hálás lennék ha valaki gyorsan kisegítene.
Előre köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, gyors
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Párhuzamos kapcsolás esetén mindegyik kondenzátoron ugyanakkora U feszültség esik.
Ebből az következik, hogy maximum a kisebb átütési feszültségnek megfelelő feszültséget lehet rákapcsolni: 100 V-ot.


Soros kapcsolás esetén a töltések egyeznek meg.
A maximális töltés:
Q1 = U1/C1 = 200 V / 5*10-6 F = 40 000 000 C
Q2 = U2/C2 = 100 V / 20*10-6 F = 5 000 000 C

Tehát max 5 000 000 C eredő töltés lehet, különben az 5 uF-os megsül.

Az eredő kapacitás: 1/C = 1/C1 + 1/C2 = 1/5 + 1/20 = 0,25
C=4 uF

Ebből az eredő feszültség: U=Q*C = 5 000 000 C * 4*10-6 F = 20 V kapcsolható soros kapcsolás esetén.
2

24.
C=ε₀ * εr * A / d

A (m²) = 1 F *0,01 m / ( 8,85*10-12 ) / 1,00059 =1,13 * 10⁹ m²
2