Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sűrgős lenne aki tud segítsen

Főoldal » Középiskola » Matematika
1378
1)Vajon az ötös vagy a hatos lottón lehet kevesebb szelvénnyel biztosan telitalálatot elérni? (Az előbbi-ben 90 számból húznak ki 5-öt, az utóbbiban 45 számból 6-ot.)
2)Hány szelvényt kell kitölteni az ötös lottón és hány szelvényt kell a hatos lottón kitölteni, hogy biztosan legyen teli találatos szelvényünk?
3)Biztosra akarunk menni a szerencsejátékban, és az összes lehetőséget meg akarjuk játszani. Mennyi ideig tartana a szelvények kitöltése. a.)az ötös lottó esetén, 5 mp/szelvény sebességgel? (90 számból húznak 5-öt.) b) a hatos lottó esetén 6 mp/szelvény sebességgel? (45 számból húznak 6-ot.) (Több helyes megoldás is lehet.)
a. kb. 7 év és b. kb. 1,5 év
a. 2543,36 nap és b. 565,63 nap
a. 3000 nap és b. 2 év
a. 2543,36 év és b. 565 év
4)Hány olyan négyjegyű szám van, amely különböző számjegyekből áll?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az ötös lottóban az első számnál 90 félét választhatunk, a másodiknál 89-et és így tovább. Tehát a lehetőségek száma így 90*89*88*87*86=5 273 912 160, ezt még el kell osztani 5*4*3*2*1-el, mert a sorrendjük nem számít. Ez: 43 949 286 db szelvény.
A hatos lottóban az első számnál 45 félét választhatunk, a másodiknál 44 és így tovább. Tehát a lehetőségek száma így 45*44*43*42*41*40=5 864 443 200, ezt még el kell osztani 6*5*4*3*2*1-el, mert a sorrendjük nem számít. Ez 8 145 060 db szelvény.
Tehát a hatoslottónál kell kevesebb szelvény.

Ezeket a számokat szorozzuk fel 5 illetve 6 mp-vel.
43949286*5=219 746 430 mp Elosztva 60*60*24-gyel megkapjuk a napok számát. 2543,36 nap. Ez 6,9 év.
8145060*6=48 870 360 mp = 565,63 nap = 1,55 év

Ezek alapján helyesek: első, második,


4) Első számjegy nem lehet 0, tehát az 9 féle lehet, bármelyik másik viszont lehet az. Az első számjegynél 9-et választhatunk, a másodiknál is, hiszen nem választhatjuk az elsőt, de a 0-t igen, utána 8-t majd 7.
9*9*8*7=4536
0