Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bankkártya

Főoldal » Középiskola » Matematika
678
Egy bankkártya száma 14 számjegyből áll. Bármely szomszédos három jegy összege 20. A negyedik számjegye 9, a tizenkettedik a 7.

Mennyi a számjegyek összege?

A feladatnak nincs egyértelmű megoldása.
93
88
96
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
4 db háromjegyű szakaszra lehet osztani, s maradt még ki 2 db.
_ _ _ | 9 _ _ | _ _ _ | _ _ (7 | _ _)
Mivel az utolsó 3 számjegy összege is 20, s az egyik belőle a 7, így az utolsó két számjegy összege 20-7=13.
Ezért
4*20+13=93
1

Arra nem nehéz rájönni, hogy az az első három számjegy xyz, akkor a következő számjegy csak x lehet, a soron következő csak y, utána csak z, és így tovább a végtelenségig. Ha az első három számjegy xyz, a negyedik 9, ezért x=9 lehet csak, tehát ezt a sort kapjuk:

9yz9yz9yz9y79y, ez alapján z értéke csak 7 lehet, tehát:

9y79y79y79y79y, innen már y értékét nem nagy varázslat kiszámolni: y=4, tehát a számsor:

94794794794794, ezek összege 4*(9+4+7)+4+7=93, tehát nemcsak az összeg egyértelmű, hanem a számsor is.

Ha nem adták volna meg a számjegyeket, akkor az összeg nem lenne egyértelmű, mivel, mint már írtam, xyzxyzxyzxyzxy alakú számsorunk van, itt a számjegyek összege 4*(x+y+z)+x+y=4*20+x+y=80+x+y.
1