Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körök

Főoldal » Középiskola » Matematika
1162
Három kör páronként kívülről érinti egymást. A középpontok távolsága 5, 6 és 7 egység.

Mennyi a körök sugarainak szorzata?

30

40

24

32
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
A körök sugara 2cm, 3cm, 4cm
Így szorzatuk 24.
1

Ennyiből érthető a megoldás?
1

Tehát a megoldáshoz azt kell tudni, hogy a középpontok távolsága megegyezik a sugarak összegével. Ha a 6 és 7 cm-re lévő középpontú kör sugara x, akkor a másik két kör sugara 6-x és 7-x, ha mindegyiket kétszer vesszük, akkor 2x, 2*(6-x) és 2*(7-x) hosszokat kapjuk, ezek összege megegyezik a megadott távolságokkal, tehát:

2x+2*(6-x)+2*(7-x)=5+6+7, tehát
2x+12x-2x+14-2x=18
-2x+26=18
8=2x, tehát x=4, így a körök sugarai 4;3;2 cm, ezek szorzata 24.
1